Składowe kosztu kredytu hipotecznego

Wiele osób, które decydują się na kredyt hipoteczny zastanawiają się, ile to będzie kosztować oraz co wchodzi w skład owej pożyczki. Większość z nich myśli, że jest to samo oprocentowanie jednak, gdy zagłębimy się bardziej w temacie dowiemy się, że jest więcej jego elementów.

Najtańsze kredyty hipoteczne: sprawdź

Oczywiście, że najważniejszą częścią jest oprocentowanie. Ponieważ to od tego zależy, ile odsetek będziemy musieli spłacać wraz z kapitałem, który pożyczyliśmy. Jednak w dużej części zależy on od rynkowych stóp procentowych, ale każdy bank do niej dokłada jeszcze wielkość marży, czyli podwyższa o kilka procent co stanowi zarobek banku. Następnym elementem jest ubezpieczenie, niektóre banki posiadają ubezpieczenia obowiązkowe lub opcjonalne. Zależne jest to od tego co bank sobie zażyczy. Jednak to przez ich kupowanie koszty naszego kredytu wzrastają. Dlatego, jeśli mamy bank, który nie oferuje nam zbędnych ubezpieczeń wybierzmy go, wtedy kredyt będzie niższy.

Następną dodatkową opłata jest prowizja. Bank pobiera ją za udzielenie nam danego kredytu. Lecz niektóre banki z niej rezygnują, ponieważ chcą przyciągnąć do siebie więcej klientów lub często ją obniżają, by zrobić konkurencję innej placówce. Zastanówmy się jednak czy bank, który nie posiada prowizji jest jednak pewny dlatego, że mogą być to czasem oszuści. Czasem jest też tak, że musimy dokonać dodatkowych opłat takich jak wycena nieruchomości, wcześniejsza spłata kredytu lub inne.

Pamiętajmy, że gdy już zdecydujemy się na kredyt hipoteczny to warto pokierować się roczną stopą oprocentowania. Dzięki niej możemy porównać oferty banków oraz pokazuje nam wszystkie koszta które jednak nawet w przypadku najtańszej oferty w pewnym momencie mogą przerosnąć nasze możliwości spłacania rat a możliwość refinansowania kredytu może się pojawić albo i nie. I taką ewentualność też należy brać pod uwagę wybierając kwotę kredytu hipotecznego która chcemy od banku otrzymać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.